Växtbaserade läkemedel (VBL) TVBL Indikation Ört

  Melissa officinalis L., Citronmeliss

Melissa officinalis L., Citronmeliss, Hjärtansfröjd

Citronmeliss hör till kransblommiga växter, familj Laminaceae (Labiatae)

Allmänt

Citronmeliss, eller hjärtansfröjd, är en krydd- och läkeväxt som från Orienten har spritt sig över hela Medelhavsområdet. I vårt land odlas den som kryddväxt, och påträffas någon gång förvildad. Den hör till de förnämsta biväxterna, vilket förklarar det vetenskapliga släktnamnet - från det grekiska ordet meli, honung. Örten odlades som honungsväxt redan under antiken; Vergilius och Plinius berättar att den även användes till ingnidning av nya bi-stockar. På 900-talet prisades citronmeliss av araberna som hjärtstärkande medel och som medel mot melankoli.

Alla delar av örten, särskilt bladen, har en stark och angenäm doft av citron. Citronmeliss ingår såväl i chartreuse- som bénédictinelikör samt i karmelitersprit, ett destillat av citronmeliss, citronskal, lavendelblomma, kanel, nejlika, muskot, koriander och angelikarot. Karmelitmunkarna i Paris införde denna "sprit" som arkanum - läkemedel med hemlig sammansättning - är 1611. Den användes både utvärtes och invärtes mot olika smärttillstånd, trötthet och illamående och är än i dag mycket omtyckt.

Förekomst

Ursprunglig i Sydeuropa och Medelhavsländerna. Självsår sig inte i vårt land men övervintrar bra och odlas ofta.

Kännetecken

En 30-90 cm hög, flerårig ört med förgrenad stam. Blad motsatta med korta skaft, äggformade och grovsågade. Blommor vita (juli - september), några få tillsammans i knippen från bladvecken. Foder två-läppigt, övre läppen med tre tänder, hårigt. Krona med platt överläpp och treflikig underläpp. 4 ståndare. Fodret omsluter vid fruktmognaden 4 enfröiga delfrukter. Doft citronliknande. Smak bitter.

Använda växtdelar

Blad, torkade och färska.

Innehållsämnen

Eterisk olja med citral, citronellal (ca 0,1 %), som ger den citronlika lukten, bärnstenssyra, kaffesyra, garvämnen.

Medicinsk verkan

Verkar lugnande och kramplösande vid nervösa magbesvär. I stora doser allmänt lugnande (=sedativ verkan), sänker lätt förhöjt blodtryck. Sänker pulsen. Har en virushämmande effekt, bl.a. på Herpes simplex.

Användning

Torkade blad och te vid nervösa magbesvär. Vid nervositet. Färska blad som krydda till fisk och sallader. Utvärtes: lokal applikation mot Herpes simplex.

 

Sänd frågor och kommentarer till Ingemar Joelsson

 

 

citronmeliss_72_200.jpg

Melissa officinalis L.

Citronmeliss

kamomill-bestand_72_200.jpg

Citronmeliss-bestånd

 

« Tillbaka