Växtbaserade läkemedel (VBL) TVBL Indikation Ört

  Glycyrrhiza glabra L., Lakritsrot

Glycyrrhiza glabra L.

Lakritsrot hör till ärtväxter, Leguminosae

Allmänt

Den lakrits som vi alla har träffat på - i form av båtar och remmar eller som ingrediens i konfekt och halstabletter - består huvudsakligen av lakritsrotens urkokta och indunstade saft. Lakritsrot ingår dessutom i många "bröstteer" och tillsätts som smakförbättrande medel i många mediciner.

Släktet Glycyrrhiza omfattar ett dussintal arter fördelade på alla de fem världsdelarna. Lakritsroten är en växt som hör hemma i östra Medelhavsområdet. De första vittnesbörden om örtens medicinska användning har vi från Egypten. I grekland kallade man den sötrot, glykyrrhiza, och man prisade dess lugnande egenskaper och söta smak. Under medeltiden blev den föremål för en omfattande odling, och än i dag odlar man lakrits i många länder, framför allt i Italien och Spanien.

År 1950 upptäckte man att laktits hade en gynnsam verkan vid magsår. Det visade sig emellertid att många av de patienter som hade intagit stora mängder av drogen under en längre tid fick en kraftig blodtrycksförhöjning, förorsakad av glycyrrhetinsyra. I dag finns det läkemedel som innehåller lakrits-extrakt utan detta ämne.

Förekomst

Växer vild i Sydeuropa och västra Asien. En mycket gammal kulturväxt som kan odlas i sydligaste Sverige.

Kännetecken

En flerårig ört som blir 30-100 cm hög. Jordstam vedartad med utlöpare, rot kraftigt förgrenad. Stjälk upprätt, styv och ihålig. Blad skaftade, parbladiga med 9-17 äggformade, undertill klibbiga småblad. Blommor blekblå eller lila (juni-juli), i skaftade, mångblommiga samlingar från bladvecken. Foder körtelhårigt, femtandat. Typisk ärtblomma. Ståndare 10, stift 1. Balja slät. Smak sockersöt. Doft milt sötaktig.

Använda växtdelar

Rot och stoloner (utlöpare), skalade eller oskalade och torkade.

Innehållsämnen

Saponinen glycerrhezin, uppbyggd av aglykonen glycyrrhitin och 2 molekyler glukuronsyra. Flavonoiderna liquiritosid och isoliquiritosid. Östrogent ämne.

Medicinsk verkan

Slemlösande, upphostningsbefrämjande. lätt laxerande, urindrivande, inflammationshämmande, kramplösande. Läkande effekt på magsår betingas främst av flavonoiderna.

Användning

Vid hosta, bronkit och magsår.

 

Sänd frågor och kommentarer till Ingemar Joelsson

 

 

lakritsrot_72_200.jpg

Lakritsrot,

Glycyrrhiza Glabra L.

lakritsrotsbestand_72_200.jpg

Lakritsrot-bestånd

 

« Tillbaka