Växtbaserade läkemedel (VBL) TVBL Indikation Ört

   Echinacea purpurea

Echinacea purpurea (L.) Moench

Röd solhatt

 

Beskrivning

Echinacea har sitt ursprung på Nordamerikas vidsträckta prärier och det var också de nordamerikanska indianerna som först upptäckte Echinaceans välgörande effekter. Mycket av den Echinacea som idag växer i Europa, härstammar från en handfull frön som den schweiziska naturläkaren Alfred Vogel fick en gång på 1950-talet av Black Eagle, en siouxhövding i USA.


Olika arter

Det finns flera olika arter av Echinacea och den som förekommer mest i olika naturläkemedel är Echinacea purpurea. Det är också den art som visat bäst effekt i alla de undersökningar som gjorts genom åren. Även den kliniska erfarenheten är att Echinacea purpurea är den mest verksamma av de olika arterna.

Använda växtdelar

De växtdelar som används medicinskt är rot (radix) och ovanjordisk del (herba). De aktiva beståndsdelarna tillhör flera kemiska kategorier - spår av alkaloider, alkylamider, polysackarider av två typer: heteroxylaner och arabinorhamno-galaktaner; kaffeinsyra-estrar; polyacetylener och terpenoider.

 

Traditionell användning

Echinaceans immunstimulerande egenskaper har gjort den till det mest använda ört-
medicinen vid förkylning och influensa. Även sårläkning och acnebehandling är
vanliga användningsområden för Echinacea.


Verkningsmekanismer

Echinacea verkar framför allt genom att stimulera granulocyter och makrofager, en grupp celler (vita blodkroppar) i immunsystemet, vilka har förmågan att fagocytera (äta upp) inkräktare som t.ex. virus, bakterier och andra partiklar.
Genom att Echinacea stimulerar det ospecifika immunförsvaret till ökad aktivitet, förbättras dess förmåga att hantera de infektioner som blir följden när bakterier och virus invaderar kroppen. Den antivirala effekten hos aökohol- och vattextrakt har visats genom en ökad resistens mot influensa och herpes-virus. De undersökningar som gjorts visar att behandling med Echinaceapreparat kan lindra symtomen och förbättra tillståndet hos 80% av dem som är sjuka i förkylning och influensa.

Indikationer för klinisk användning

är toxiska bakterie- och virala infektioner, för profylax vid förkylning och influensa. Invärtes och utvärtes vid infektioner, såsom svårläkta sår och varbildningar. Det är en polysackarid fraktion (echinacin B), som hämmar den bakteriella hyaluronidas-produktionen och därmed förbättrar sårläkning.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Frågor och kommentarer kan också skickas via e-mail till Ingemar Joelsson

  

 Echinacea.jpg

Echinacea purpurea
Röd rudbeckia

Läkerudbeckia

 

« Tillbaka